Migrering fra Ubuntu server til FreeNAS

freenasHer er en liten rapport over hvordan det gikk å migrere fra Ubuntu Server til FreeNAS.

Kort oppsumering: har du mulighet så ta backup på en ekstern harddisk, eller aller helst på en annen pc via nettverket.
Årsak: Linux har mangelfull støtte for UFS, så å opprette UFS partisjoner og flytte data dit fra Linux kan få uventede resultater. FreeNAS skal i teorien fint kunne montere (ihvertfall i read-only modus) ext2, ext3 og vfat (fat32), men jeg fikk problemer med dette også. Så som sagt; har du muligheten bruk en annen pc og overfør data via nettverk. Bruker du software raid i linux (som jeg gjorde) har du enda et lag hvor ting kan gå galt (snakker av erfaring). Skal du forsøke noe slikt, og nå forutsetter jeg at vi snakker raid 1, ikke 0 eller 5 eller noe enda mer fancy, så anbefaler jeg å prøve, enten med FreeNAS ferdig installert, eller installert på en usb-pinne og forsøke å montere den ene av de fysiske diskene uten å gjøre noe spesiellt med dem. Dette fungerte ihvertfall for meg med ext3 på to disker i software raid 1.

Har du ikke muligheten til å ta backup på en annen PC før du setter i gang, men har minst to disker i maskina som skal bli ditt nye NAS, så anbefaler jeg følgende fremgangsmåte. Ta først backup av alt som er uerstattelig, ubuntu one er et godt forslag, men pass på at alt er ferdig synkronisert før du avslutter (sjekk i webinterface!). Kvitt deg deretter med så mye unødvendig data som nødvendig for å få plass til alt på den minste av diskene. Flytt deretter alle data til den største, lag et nytt filsystem (ext2 eller vfat) på den minste og flytt alle data tilbake dit.

Deretter installerer du freenas, dette er veldig enkelt og selvforklarende, men med mindre du er ekstremt sikker på at du vet hva du gjør; anbefaler jeg å enten installere til USB-minne eller koble fra disken med data på. For sikkerhets skyld…

Jeg fikk problemer med å montere ext2/3 filsystemene via web-interfacet. Får du også det så prøv via CLI (Command Line Interface). Slå på ssh service, og tillat pålogging for root (usikkert!) og logg på med ssh root@192.168.1.2 om du ikke har endret passordet så er det freenas. Selvfølgelig må du bytte ut 192.168.1.2 med den virkelige ip-adressen til NAS boksen din.
Lag ei mappe for å montere filsystemet i:

mkdir /mnt/linux

Monter så filsystemet, i dette eksempelet er partisjonen /dev/ad1p1 formatert med ext2:

mount -t ext2 -o ro /dev/adp1 /mnt/linux

Får du problemer med det så prøv å legge til -f (force)
Sett deretter opp de resterende diskene via webinterfacet og flytt dataene over. Har du derimot flyttet alle data til en annen pc, så setter du bare opp de sharene du skal ha i samba/nfs og monterer disse fra din andre pc og flytter over (mye enklere).

Årsaken til at det er så mye problemer med å flytte data frem og tilbake mellom freeNAS og Linux er ikke bare filsystemimplementasjoner, men også en forskjellig filosofi på partisjonering. Vi er vant til fra både windows og Linux (og mac?) en MBR partisjonstabell med inntil 4 primærpartisjoner, hvorav en av dem kan være en utvidet partisjon som inneholder en eller flere logiske partisjoner. FreeBSD (som freeNAS er bygget på) derimot benytter GPT (Guuid Partition Table). FreeBSD med GPT-formaterte disker deler opp hver disk i såkalte slicer, som hver kan inneholde et antall partisjoner. Windows <win7 kan ikke lese en disk partisjonert med gpt. Linux kan, men mange verktøy (fdisk for eksempel) leser dem ikke. Det er ingenting galt med GPT, det er bare uvant. Det er faktisk endel fordeler, mbr begrenser diskstørrelse til 2TB, med GPT går denne grensen grensen på omtrent 9,4 zettabytes. Ingen fare med det første med andre ord. GPT identifiserer også partisjonene med et eget id-nummer som sier noe om hvilket filsystem den inneholder og hvilket os den tilhører.

clear?

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Spam Protection by WP-SpamFree

Spam protection by WP Captcha-Free

Vote for Launchpad to add usage statistics.
Bloggurat
Bloggurat
Twitter: anoteng

BalleClorins geekblog is using WP-Gravatar